Această prezentare necesită JavaScript.

LECŢII DE VIAŢĂ DE LA GENERAŢIA “ŞCOALA ALTFEL

            Dacă întrebi ce este „Şcoala altfel”, ţi se va răspunde invariabil: „E o săptămână de activităţi altfel”. Ce înseamnă de fapt acest altfel ? Nu e nimic nou sub soare. Activităţi altfel face fiecare profesor la clasa sa, sub numele de activităţi extraşcolare. Ce a altfel în acest an? Faptul că , o săpămână întreagă, profesorii au avut posibilitatea de a desfăşura numai activităţi extraşcolare, adică nonformale.

           Mai inventivi sau mai puţini inspiraţi, am pornit şi noi, profesorii Şcolii cu cls. I-VIII „Mihai Viteazul” Pucioasa, în această aventură, cam sceptici, deja obosiţi, cam neîncrezători în eficienţa activităţilor. Atunci, la început, nu ştiam însă ce lecţii de viaţă poţi să primeşti de la nişte ghemotoace cu părul zburlit şi ochii mari, lecţii care nu apar în activitatea de la clasă, încorsetată de programa şcolară. Acum, ei, copiii erau liberi şi puteau să se exprime.

            Elevii clasei I B, generaţia „Şcoala altfel”, a intrat în acţiune firesc, fără prea multe întrebări -doar pentru ei, copii în primul an de şcoală, nu era nimic nefiresc, nimic „altfel”.  S-au pregătit plini de entuziasm, şi-au burduşit ghiozdanele….nu cu cărţi….ci cu mii de alte lucruri…..şi au pornit la drum.

            LUNI au început în forţă, cu o salată de fructe, fără să mai aştepte îndemnul cadrului didactic, ca şi cum ar fi ştiut de la început ce să facă. Şi chiar au ştiut. Au tocat zeci de fructe, au făcut castroane uriaşe de salată ( doar fiecare adusese destule de acasă), au adăugat frişcă,au mâncat cât au putut, iar mulţumirea se citea pe chipul lor. Ca să nu mai spun ce mulţumită am fost eu când mi-au făcut o întreagă teorie despre „ce înseamnă să mănânci sănătos”.

            Apoi am plecat în vizită la Clubul Copiilor. Acolo era forfotă mare. D-na Speranţa Enescu ne-a întâmpinat şi ne-a invitat să vizităm Clubul. D-l Andu Diaconescu ne-a explicat amănunţit totul despre Muzeul aviatic, în timp ce îl vizitam. D-l Cristi Necula ne-a făcut o demonstraţie cu o maşinuţă cu telecomandă. Copiii erau în extaz.

         Am profitat de ocazie şi am vizitat şi atelierele de croitorie de la Grupul Şcolar Pucioasa, unde copiii au văzut în acţiune o maşină automată de brodat.

        MARŢI n-a fost mai prejos. Copiii au învăţat să modeleze jucării din baloane. Desigur, multe baloane şi-au găsit sfîrşitul în mâinile lor, dar până la urmă, mai cu ajutorul doamnei, mai cu al colegilor, fiecare a plecat cu cel puţin o jucărie.

         Aranjarea mesei festive a fost alt prilej de bucurie. S-au împachetat multe şerveţele, în diferite modele, pentru a da un plus oricărei viitoare petreceri.

        În colaborare cu biblioteca elevii au vizionat apoi două filme, la Centrul Cultural: „Amintiri din copilărie” şi „Frumoasa şi bestia”.

       MIERCURI a fost o zi de neuitat. Jucăriile vechi, uitate într-un colţ, au devenit utile, marfă pentru vânzare. Am deschis un magazin de vechituri. Fiecare a vândut jucării pe care nu le mai dorea şi şi-a cumpărat altele. Astfel elevii au dobândit unele cunoştinţe de antreprenoriat.Ca să nu mai spun ce emoţii au avut. Am aflat că unii dintre ei „n-au putut să doarmă de grijă”-iată aici seriozitatea de care au dat dovadă.

         Vizita la Muzeul de Etnografie a fost deosebită. Au văzut acolo obiecte vechi, de care nici nu ştiau că s-au folosit vreodată şi tare s-au mai mirat de căzile de lemn, lămpile cu gaz, lingurile de lemn şi vasele de lut. Ce să mai zic de radioul vechi!

         Mulţumiţi de ce făcusem până atunci am plecat spre lacul de acumulare. Cam departe, cam cald, dar pâş, pâş am ajuns pe dig. Un domn responsabil cu buna funcţionare a barajului ne-a arătat trapa care ţine apa şi ne-a explicat cum se deschide ca să curgă apa. Apoi am coborât scăile abrupte şi ne-am întors la şcoala. Eu am mai primit o lecţie: aceea că în „baraj sunt foarte multe gunoaie şi oamenii nu fac bine, poluează apa,  mai bine pun gunoaiele la coş”.

        JOI- zi de forţă. I-am învăţat dansuri populare- Alunelul, Hora, Sârba. Unii mai pricepuţi, alţii mai stângaci, au dansat două ore fără vreun refuz. La sfârşit mi-au spus că le-a plăcut că „au învăţat dansurile poporului nostru”, iar eu m-am bucurat că spiritul poporului român  a renăscut în trupuşoarele lor mici.

        Mai apoi am învăţat jocuri. Multe, interesante, solicitante. Au apreciat că au putut „să se joace toţi, împreună”, pentru că până acum nu reuşeau iată o lecţie de solidaritate.

        VINERI a fost o zi de vis. Am fost la picnic în parc. Deşi se anunţase ploaie, cerul s-a înseninat şi ne-a lăsat să ne distrăm. Asta pentru că unii copii s-au rugat noaptea trecută să nu plouă şi Dumnezeu a amânat ploaia până la ora 13:00.

          La început s-au aşezat pe prietenii, câte doi, câte trei, pentru ca apoi să înceapă să se mute unii mai aproape de alţii, până când toţi s-au adunat şi au stat într-un loc.

        Am aflat că se poate juca baschet şi pe iarbă, cu un copac pe post de coş. Trebuie numai să vrei. Ca să nu mai spun cât au putut să se joace fel şi fel de jocuri.

        N-am plecat până când locul nu a fost curat aşa cum l-am găsit.

        In discuţiile din finalul săptămânii am remarcat un cuvânt pe care l-au folosit toţi atunci când au vorbit : PRIETENI. Nu mai sunt simpli colegi. Au devenit prieteni şi au plecat în vacanţă obosiţi , dar fericiţi.

        Cred că, în afară de faptul că oferă lecţii de viaţă,  marele câştig al acestei săptămâni controversate este că LEAGĂ PRIETENII!

Prof. învăţământ primar,

Pincovici Alina-Ivona

Reclame

Comments on: "Generatia „Scoala altfel”-cls. I B- prof. inv. primar Pincovici Alina-Ivona" (2)

  1. POZELE SI ACTIVITATILE SUNT FOARTE FRUMOASE FELICITARI DOAMNEI INV. ALINA IVONA PENTRU ACCESTE ACTIVITATI

  2. Postelnicu Roxana said:

    Activitatile au fost interesante si educative iar copiii au invatat multe lucruri noi. Pozele sunt reusite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: